• 07 Şubat 2018, Çarşamba 11:36

Bursa’da skandal! Aralık ayında korsan burs sınavı yapılıyor, MEB seyrediyor

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı faaliyet gösteren özel öğretim kurumlarıyla ilgili her gün yeni paylaşımlar yapılıyor. Ancak “Bu kadarı da fazla” dedirtecek skandallara yenisi yine Bursa’dan eklendi. Üstelik istisnai örnekler değil… Bütün ana caddelerdeki billboardlar, bu skandal ilanlarla dolu, bu ilanlar özel kursların sosyal paylaşım sitelerinde de sürekli dağıtımda…

Bursa’da faaliyet gösteren özel öğretim kurslarının bir bölümü, “bursluluk sınavlarının Valilik izni ile ve ancak ocak-şubat-mart aylarında yapılabileceğini hükme bağlayan yasa, yönetmelik ve genelge hükümlerine tamamen aykırı olarak”kasım-aralık ayında bursluluk sınavı yapıyor. Milli Eğitim Bakanlığı Bursa İl Müdürlüğü ve Bursa Valiliği’nin konuyla ilgili herhangi bir yaptırımı şu ana kadar gündeme gelmedi. Valilik ve Bursa Milli Eğitim İl-İlçe Müdürlüklerinin, resmi başvuruları bulunmayan ve yasal tarih sınırlamalarını da ihlal eden bu korsan bursluluk sınavlarıyla ilgili alacağı tutum ve bu sınavların ilan edildiği gibi 16-17 ve 23-24 Aralık’ta yapılıp yapılamayacağı merak ediliyor.

Önce, konuyla ilgili yasal düzenleme konusunda bilgi aktarıp, sonra skandal örneklerle ilgili detay vereceğiz.

GENELGE ÇOK NET: “BURS SINAVI OCAK ŞUBAT MART AYLARINDA”

T.C Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü’nce ve Bakan Adına Genel Müdür Kemal Şamlıoğlu imzasıyla tüm valiliklere gönderilen 16.1.2017 tarih ve 16915068-10.99-E.551521 sayılı genelgede, 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu ile 20/3/2012 tarihli ve 28239 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 62 ve 63’ncü maddelerine atıfta bulunularak şöyle deniliyor:

“…Özel öğretim kurumları, ders ya da sınavlardaki başarıları veya bilim, kültür, sanat, spor ve benzeri alanlardaki başarılarından veya maddi imkânsızlıklarından dolayı öğrenci ve kursiyerlere karşılıksız olarak burs verebilmekte, burs vereceği öğrenci veya kursiyerlerini belirlemek amacıyla ocak, şubat ve mart aylarında bursluluk sınavı yapabilmektedirler.

Kurumlar, bursluluk sınavı yapmak istemesi halinde bu sınavlar ve burs verilmesine ilişkin şartlarını (burs miktarını, burs şeklini, burs süresini ve burs verecekleri öğrenci/kursiyer sayısı ile bursun hangi durumlarda kesileceğini) bağlı bulunduğu millî eğitim müdürlüğü aracılığıyla il millî eğitim müdürlüğüne bildirecektir.

İl millî eğitim müdürlüğünce, ilgi (b) Yönetmeliğin 62 nci ve 63 üncü maddelerinde bahsedilen hususlarla birlikte, burs verme şartlarında; öğrenci/kursiyer veyahut velisini mali taahhüde sokacak hükümlerin bulunmaması, bursun verilme şekli ve süresinin açık ve anlaşılır olması durumları incelenecek, şartları uygun bulunan kurumların bursluluk sınavı yapmasına valilikçe izin verilecektir.

Bursluluk sınavları, kurumların il sınırları içinde kendi binalarında veya başka eğitim kurumu binalarında ve her sınıf seviyesinde tek oturum halinde yapılacaktır. Bursluluk sınavlarına katılacak olanlar, sınav başvurularını, burs verecek özel öğretim kurumuna yapacaklardır. …”

ÖZEL KURSLAR, YASA-GENELGE DİNLEMİYOR

Bu yasal düzenlemelerden anlaşılacağı üzere, özel öğretim kursları ve özel okullar bursluluk sınavını, burs miktarı, burs şekli, burs süresi ve burs verilecek öğrenci/kursiyer sayısı ile bursun hangi durumlarda kesileceğini yazılı olarak bildirmek suretiyle ve Milli Eğitim Müdürlüğü aracılığıyla Valilik izni aldıktan sonra yapabiliyor. Genelgede çok net ifadeyle bursluluk sınavı için zaman dilimi ocak-şubat-mart ayları olarak sınırlandırılmış durumda.

Ancak özel öğretim kursları, rakiplerinden bir an önce erken kayıt yapabilmek için bu düzenlemeleri hiçe sayarak bursluluk sınavına girişti. Valilik’ten izin istenmedi, Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bildirimde ve izin başvurusunda bulunulmadı. Çünkü böyle bir başvuruda bulunulması durumunda, zaten Valilik ve/veya MEB il-ilçe müdürlüklerinden onay alınabilmesi mümkün değildi. Yılbaşından önce yapılan bu yasadışı bursluluk sınavlarında, özel kurumların vereceği burs miktarı, burs şekli, burs süresi ve burs verilecek öğrenci/kursiyer sayısı ile bursun hangi durumlarda kesileceği konusunda resmi hiçbir yönü yok… Bu kurslar tümüyle korsan…

KASIM AYINDA SINAV YAPAN DA OLDU, AĞIRLIK ARALIK’TA

Sosyal medyada araştırma ve ana caddelerdeki kısa bir incelemede ortaya çıkan gerçekler şöyle… Bazı özel öğretim kursları, 18 ve 25 Kasım 2017’de hiçbir resmi başvurusu olmayan ve yasaya aykırı bursluluk sınavlarını yapıp tamamlamış durumda. 16-17 aralık ve 23-24 Aralık tarihinde çok sayıda özel kursun resmi başvurusu yapılmamış, valilik izni alınmamış bursluluk sınavı var. Bunların ilanları da billboardlarda sergileniyor.

FOTOĞRAFLAR EKTE, ŞİMDİ BU SORULAR CEVAP BEKLİYOR

Bursa Valiliği ve İl-İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü personeli, bürokratlar, müfettişler hangi şehirde veya ülkede ikamet etmektedirler. İşe gelip-giderken bu ilanları görmüyor olmaları nasıl izah edilebilir?

—Bu fotoğraflardan da görüleceği üzere, istisnai birkaç ilandan söz edilmiyor. Sadece Bursa’da onlarca örneği var. Haberde sözü edilen genelge ve yasal düzenlemeler yürürlükten kalkmış mıdır?

—MEB, özel kursların genelge ve yasal düzenlemeleri ihlal ederek faaliyet yürütmesine müsaade etmekte midir?

—Bursa Valiliği ve İl-ilçe Milli Eğitim Müdürlükleri, aralık ayı içinde yapılması yasaya aykırılığı açıkça belli bu sınavların gerçekleşmesine izin verecek midir?

—Bursa Valiliği ve İl-ilçe Milli Eğitim Müdürlükleri, korsan sınav düzenleyen özel öğretim kurumları ile ilgili bir işlem yapacak mıdır? Bu konuda yapılmış bir işlem var mıdır? Varsa bilgileri kamuoyu ile paylaşılacak mıdır?

—Eğer bu sınavlar engellenecek ise kamuoyu bu durumdan haberdar edilecek midir?

—Milli Eğitim Bakanlığı Bursa İl Müdürlüğü’ne (bağlı ilçe müdürlükleri dahil) son 3 ay içerisinde Bimer ve Cimer başta olmak üzere çeşitli kaynaklardan toplam kaç adet ihbar-şikayet gelmiştir? Bu ihbarlar üzerine açılan soruşturma sayısı kaçtır? Bu ihbarlardan hiç sonuçlandırılan var mıdır? Varsa kaç tanedir? Kamuoyuna bilgi verilecek midir?


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık