• 07 Şubat 2018, Çarşamba 11:34

“Kupa Papazı” kimin elinde kaldı? MEB ne yap(m)ıyor?

Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü web sitesinde yer alan tabloya göre Türkiye’de il-ilçelere göre tasniflenip listelenmiş toplam 2.101 özel kurs bulunuyor.
Mevzumuz mühim ve vahim… Ama önce, gençlikten kalma bir bilgiyi hatırlamakta yarar var.

***
Kağıt oyunlarını bilmem pek… Çok eskilerden hatırladığım bir “Papazkaçtı” oyunu vardı… Lakin detayını hatırlayamayınca soluğu Google sayfalarında aldım… Oyun şöyle oynanıyormuş:
“52’lik bir desteden 3 papaz çıkartılır… Kalan 49 kağıt oyunculara bitene kadar birer birer dağıtılır, eldeki çift kağıtlar (2 tane 7 li, 2 tane 8’li gibi) ayıklanarak, yere açık olarak atılır sonra insanlar ellerinde kalan tek kağıtlarla birbirlerinden sırayla kağıt çekerek kalan kağıtları bitirmeye çalışırlar, en son bir kişinin elinde destedeki tek papaz kalır ve o kişi oyunu kaybeder.”

***
Ne alakası mı var? Tane tane anlatalım…
Türkiye genelindeki 2.101 özel kurstan, örneğin 91’i Bursa merkez ve ilçelerinde…
Ve Bursa’daki ilçelere göre özel kurs dağılımı da şöyle:
Nilüfer 40, Osmangazi 22, İnegöl 7, Yıldırım 5, Karacabey 4, Mudanya 4, Orhangazi 2, Gemlik 2, İznik 2, Kestel 1, Yenişehir 1, Mustafakemalpaşa 1…

***
Bu sıkıcı girizgahtan sonra… Sizin adınıza, kendime soruyorum…
“Bu istatistiki bilgileri neden veriyorum? Kimin ne işine yarayacak bu kadar rakam?”

Milli Eğitim Bakanlığı bu listede yer alan özel kursları ülke çapında denetledi. Özel kursların yüzde 99’u kaçak diye aylardır uyaran ben, merak bu ya, BİMER aracılığıyla Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü’ne sordum:
“Milli Eğitim Bakanlığı’nın 31 Ekim’de sona eren özel öğretim kursları denetimlerinde;
1)Bursa’da kaç tane özel öğretim kursu denetlenmiştir?
2)Bursa’da mevzuat dışı ders veren ve öğretmen istihdam eden kaç tane özel öğretim kursu tespit edilmiştir?
3)Bursa’da mevzuat dışı çalıştığı tespit edilen kaç tane özel öğretim kursu vardır?
4)Bu kursların isimleri nedir? Haklarında ne tür işlem yapılmıştır?”

Ve cevap geldi:
“(Bursa) İlimizde faaliyet gösteren Özel Öğretim Kurslarının tamamının 31/10/2017 tarihine kadar Bakanlığımız Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğünün 25/08/2017 tarih ve 12826002 sayılı emirleri doğrultusunda yapılması gereken denetimleri yapılmış olup, denetim sonuçları ile ilgili işlemler devam ettiğinden Bilgi Edinme Kanununun 19.maddesi gereği bilgi verilmesi mümkün bulunmamaktadır.”

Yani resmi bilgiyi daha bir süre bekleyeceğiz…

***
MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü’nün topu taca attığını, bilgi vermekten kaçındığını düşündünüz değil mi?
Yanıldınız… Hiç de öyle değil…
Gerçekten de henüz illerdeki değerlendirmeler tamamlanmış ve Ankara’ya gönderilmiş değil….
Yani sonucun ne olduğunu henüz Ankara’daki yüksek bürokratlar da bilmiyor…
Eee! Bakanlık ve Genel Müdürlük bile bu konuda bilgi sahibi değil ise! Hani seçim gecelerinde olduğu gibi bölgemizden ilk sandık sonuçlarını duyurmak bir haberci olarak bizim görevimiz değil mi?

Ve madem durumdan kendimize bir vazife çıkardık…
Araştırdım durumu ve işte ilk sandık sonuçlarını açıklıyorum… 
İlk gelen bilgilere göre Nilüfer’de 40’ta 4, İnegöl’de ise 7’de 5 özel kurs, mevzuatdışı faaliyette suçüstü olmuş… Topun ağzına gelen Bursa’daki kurs sayısı toplam 11… Yıldırım 5’te, Osmangazi ise 22’de 0 (sıfır) çekmiş… Yani toplamda mevcut kursların yaklaşık ve sadece yüzde 10’u yakalanmış…. Geri kalan 80 özel kurs (yani yüzde 90’ı) ise sütten çıkmış ak kaşık misali “tertemiz” imiş…

Bu oranı az bulup gülmeyin sakın! Çünkü diğer illerdeki denetimlerin daha da “tertemiz” olduğu yolundaki bilgiler kulislerin gözdesi…

İkinci denetimde de aynı çizgide devam ettikleri anlaşılırsa, kapılarına derhal kilit vurulacak bu özel kurslar, resmi işletme… Yani Milli Eğitim Bakanlığı’na başvurup “tek ders” ruhsatı almış ancak ya tek ders kuralını ihlal etmiş ya da tamamen yasak olan TEOG derslerini verirken yakalanmış kurslar… Bunlara yanlış işlerinin hesabı sorulacak tabii, sorulmalıdır… Bunu anlıyorum da…
Şunu anlamak zor… Özel kurs ruhsatını bazı fiziki eksikleri nedeniyle hiç alamamış belki de hiç alamayacak olan, dolayısıyla MEBBİS listelerinde yer almayan “full korsan” kurslar denetim listelerinin dışında neden bırakıldı?
MEB’e sadece kağıt üzerinde başvurusu bulunan, ruhsat alamamış (ve faaliyeti kesinlikle yasak olan), ancak kesin yasağa rağmen şu an öğrencilere fiilen ders veren bu kursların denetimini Uganda Eğitim Bakanlığı mı yapacak?
6 aydır ruhsat alamamış kurs, öylece boş duruyor, faaliyet göstermeden kira ödüyor, ruhsatsız olduğundan SGK’ya da bildiremediği öğretmenlere hiç çalışmadan maaş veriyor mu sanıyorsunuz?
Bunları evrakları eksik diye mi denetlemiyorsunuz? Ruhsatı diyelim ki sene sonuna kadar vermediniz, bu kurslar bu sene sonuna kadar ya da 3-5 sene daha “denetimsiz-teftişsiz” korsan faaliyete devam mı edecek? Evrak yok, belge yok, ruhsat yok, vergi yok, SGK primi yok… Adil rekabet koşullarını böyle mi sağlayacaksınız?

***
Sözün özü… 
Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü, MEB Teftiş Kurulu, il-ilçe Milli Eğitim müdürlükleri aracılığıyla yaptığı denetimler sonucu (üstelik ülke genelinde ve abartısız yüzde 99’unun kaçak, korsan, mevzuat dışı olduğunu ısrarla yazdığım bu kurumlar arasında) Bursa’daki 91 özel kurstan sadece 11’ini “günah keçisi” yapmış…


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık