• 07 Şubat 2018, Çarşamba 11:42

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, kanuna aykırı “hızlandırma” derslerini ne yapacak?

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Kanal 7 televizyonundaki bir programda konuşurken, “Her zaman tatillere girerken Bakanlık olarak açıklama gönderiyoruz. Öğretmenlere diyoruz ki, ‘Lütfen öğrencilerinize ödev vermeyin.’ Hiçbir öğrenciye biz ödev verilmesini istemiyoruz” dedi. 19 Ocak Cuma günü başlayacak yarıyıl tatili öncesinde öğrenci ve öğretmenlere tavsiyelerde bulunan Bakan Yılmaz, öğrencilerin tatil boyunca, yaşadıkları illerdeki tarihi yerleri, müzeleri, kütüphaneleri gezmelerini önerdi, “Ankara’da ise Ankara’yı gezsinler, Sivas’ta ise Sivas’ı, Konya’da ise Konya’yı gezsinler. Konya’da Mevlana’yı gezince, Yazma Eserler Kütüphanesi’ni gezince, Selimiye Camisi’ni gezince, bu kendilerinin en güzel eğitimi olur. Bunu ödevden saymasınlar” diye konuştu.

Özünde bu değerlendirmelere itirazım elbette yok….
Ama Sayın Bakan’ın bu değerlendirmelerinin hayatın gerçekleriyle uyumlu olup olmadığını düşününce, kafamda bir sürü, deli-dolu soru…

ŞU SORULARA BİR GÖZ ATALIM… CEVAPLAR CAN YAKICI DEĞİL Mİ?
-Kamu ve özel okullarda, sömestre tatilinde çocuklara ödev veren öğretmenlere yaptırım var mı? 
Cevap: Hayır… Yaptırım yok ama MEB’e bağlı kamu ya da özel okul öğretmenleri, Bakanlık önerisini ciddiye almak durumundalar. Ödev vermezler.

-Sömestre tatili sırasında, özel öğretim kursları da tatil mi? Yoksa başka uygulamalar, örneğin “hızlandırma” dersleri mi var? 
Cevap: Özel öğretim kurslarında bütün programlar yapıldı. Öğretmenlerin 3-5 günlük memleket ziyaretine ne zaman gideceği dahil, her detay düşünüldü, ders programları yapıldı, öğrencilere duyuruldu. Bu kursların istisnasız neredeyse tümünde, hızlandırma dersleri var.

-Özel öğretim kurslarının hızlandırma adı altında -cumartesi pazar günlerini de dahil ederek- sömestre tatilinin 8-9 gününü “tam gün eğitim”e dönüştürmesi yasal mı?
Cevap: 5580 sayılı kanuna bakarsanız… Bu uygulamanın yasal olmadığını görürsünüz… Bu kanunun 7c maddesi özel kursların haftalık ders çizelgesi ve programlarının, Milli Eğitim Bakanlığı’nca onayını öngörüyor. Bakanlık onayı olmayan hiçbir tarihte hiçbir ders veremezsiniz. Kurslar bu ders programlarını çoktaaan işledi MEB online sistemine. Ve hiçbir kurs resmi tatilde faaliyette olamayacağı için (e-yaygın otomasyona göre) doğal olarak sömestre tatilinde hepsi “tatilde” görünüyor. Yani bugüne geldiğimizde… izni alınmamış ve resmi (sömestre) tatile denk gelmesi nedeniyle asla alınamayacak tarihlerde, MEB’in haberi ve onayı olmaksızın düzenlenen hızlandırma kursları söz konusu.

-“Çocuklara sömestre tatilinde ödev vermeyin, bırakın biraz da dinlenip eğlensinler” diyen irade, 2 haftalık sömestre tatilininin yarısından fazlasını hızlandırma kursu adı altında örgün eğitime dönüştüren özel kurslara yasayı hatırlatmak zorunda değil mi?
Cevap: Hiçbir Bakanlık, hiçbir bağlı kuruluşa yasa hatırlatmak zorunda değil. Herkes zaten yasayı blmek zorunda. Üstelik bu konudaki yasal düzenleme de çok net. Ama mevzuat iyice öğrenilsin, bilmeyenler de yasa-yönetmelik-genelge-yönerge vb adlar altındaki bazı uygulamaların varlığını artık nihayet fark etsin diye, iyi niyetle böyle bir hatırlatma da yapılabilir. Hatırlatmaya rağmen devletle inatlaşanlar, MEB ile bilek güreşine girenler ve hızlandırma derslerini ısrarla yapmak isteyen kurslar olursa (Ki bursluluk sınavında olmuştu yasa dışı tarihte sınav yapmakta direnenler, haklarındaki soruşturmalar bugün-yarın tamamlanmak üzere) o zaman konu MEB ile o kurslar arasında… Ben o işe karışmam…

BAKANLIK MAKAMININ BU KONUDA NE YAPACAĞI MERAK KONUSU

Soruları sorduk… Cevapları da aktardık… Konu netleşti…

Sayın Bakan sömestre tatilindeki dersler ile ilgili fiilen harekete geçmeyecek, “ders-ödev vermeyin” diyerek sadece öğrenci ve velilerin gönlünü alacaksa… Bu sözleri sempati yaratmaya dönük güleryüzlü temenniden başka bir sonuç yaratmaz…

Yok, hayır… Milli Eğitim Bakanlığı, haftalık ders çizelgesi ve programlarına aykırı faaliyeti engellemek için ciddi bir adım atacaksa…
İşte burada bir bomba haber daha var demektir…
Takipteyiz!…


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık