• 12 Mart 2018, Pazartesi 22:58

EKO KENTLER (3)

Bundan evvelki iki yazımızda dünyadaki Ekokentlerin ortaya çıkışı, eko kentler için geçerli genel özelliklerin neler olduğu ve  kurulmakta olan eko kentlerden kısaca bahsetmiştik.

Bugün de dünyadaki ekokentlerden bazı örnekler vermeye çalışacağız.

Daha önceki yazılarımızda ifade etmeye çalıştığımız gibi dünyada ekokentlerin kurulması konusunda yoğun bir çalışma yürütülüyor.

Bu kentleri kurmaya başlayan ülkeler de var... İsveç, Çin, Nijerya, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerde yeni ekokent kurma çalışmalarına bütün hızı ile devam ediliyor.

Çin’in kurduğu ekoşehirler arasında en bilinen örnek Dongtan. Dongtan’ın birinci etabı, 2010 yılında Şanghay’ın ev sahipliğini yaptığı Dünya Fuarı’na (World Expo 2010) yetiştirildi.

Fuarın ana teması “Daha İyi Şehir ve Daha İyi Yaşam”dı. Dongtan’ın geçen sene tamamlanan kısmında 10 bin kişinin yaşaması planlanıyordu ama kısa bir süre önce inşaatta programın gerisine düşüldüğü açıklandı. Tamamının 2050 yılında bitmesi planlanan şehrin büyüklüğünün, bugünkü Manhattan adasının üçte birini bulacağı ve 500 bin kişinin yaşayabileceği tahmin ediliyor.

 Projeyi yürüten İngiliz menşeli Arup şirketi, başlangıç aşaması için 1,3 milyar dolarlık bir bütçe açıkladı. Çin’in ilk yeşil şehri olacak olan Dongtan’da tarımsal sulama, yağmur sularının hasadıyla gerçekleştirilecek.

 Ev atıkları yakıt olarak kullanılacak. Araçlarda da benzin veya mazot kullanılmayacak. Tüm enerji ihtiyaçları rüzgâr türbinleri, güneş panelleri ve biyoyakıtlardan sağlanacak.

Şehirde yaşayanlar, yerel çiftliklerde yetiştirilecek biyolojik ürünleri tüketecek. Evlerin çatıları çimle kaplanacak. Bu da en iyi ısı yalıtımını sağlayacak ve enerji tüketimi yüzde 70 azalacak. Şehrin ancak yüzde 40’ına inşaat yapılacak. Kalan alanlar tarıma ve doğal kuş cennetlerine ayrılacak.

Çin’de kurulması planlanan diğer bir ekoşehir ise Tianjin. Tianjin ekoşehrinin 2020 yılında bitmesi ve 350 bin kişilik bir nüfusa ev sahipliği yapması bekleniyor.

Tianjin’de ulaşım sisteminin yüzde 90’ının toplu taşımayla yapılması hedefleniyor. Tianjin Ekonomik Kalkınma Bölgesi’ndeki ticaret parklarına 10 dakika uzaklıkta yer alacak ekokentin, yeni yapılacak gelişmiş hafif raylı sistemle bölgeye rahat bir nefes aldıracağı söyleniyor.

Tianjin kentinin sakinleri, güneş enerjisinden faydalanan peyzaj tasarımından yeşil yoğun toprak parçalarına kadar diledikleri dokuyu seçmekte de özgür olacaklar.

Ekoşehirlerle ilgili en son haberlerden biri de Nijerya’dan geliyor. Londra merkezli Studio Bednarski Nijerya’nın ekonomi ve finans başkenti olarak bilinen Lagos’ta yaklaşık 60 dönümlük bir arazi üstünde yeni bir ekoşehir kurmayı planlıyor.

Şehirde yaklaşık 270 ev ve 1800 apartman kurulması düşünülüyor. Projede, konut, sanayi alanları, su yolları, park alanları ve tarım arazileri bir arada kaynaştırılmaya çalışılıyor.

Kaynak: 2008 San Francisco Ekoşehir Konferansı Deklarasyonu

            Çeviri: Balkan Talü


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık