• 08 Şubat 2018, Perşembe 16:52

Yeni imar affı mı geliyor ?

Kentsel dönüşümü hızlandırmak için 15 maddelik bir Kanun Hükmünde Kararname (KHK) hazırlayan hükümet, düzenlemeye bir yıl süreyle geçerli olacak imar affını da koydu.

Yeni hazırlanan imar affı taslağında kısaca şu hususlar yer alıyor:

“3194 sayılı İmar Kanunu’na geçici bir madde eklenecek. O madde ise şu cümlelerle başlıyor: “Afet risklerine hazırlık kapsamında ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması ve imar barışının sağlanması amacıyla, 30 Eylül 2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri’ne 31 Aralık 2018 tarihine kadar başvurulması ve bu maddedeki şartların yerine getirilmesi halinde Yapı Kayıt Belgesi verilebilir.

Yapı Kayıt Sistemi’ne yapı sahibinin beyanına göre, yapının ve arsasının mülkiyet durumu, yapı sınıf ve grubu kaydedilecek. Yapılan tespit sonucunda arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden yüzde 3 oranında kayıt bedeli alınacak.

Yapı ruhsatı almış, yapı kullanma izin belgesi almamış veya yapı ruhsatı bulunmayan yapılarda, Yapı Kayıt Belgesi ve maliklerin üçte iki çoğunluğunun muvafakatinin bulunması halinde yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edilebilir. Bu durumda, sisteme kayıt bedelinin iki katı ödenecek.“

40 yıldan beri belediyecilik şehircilik ve çevre konularında yerel yönetim siyaset ve medya zeminlerinde, kaçak ve çarpık yapılaşmanın kentlerimizi ur gibi sarmasının sebepleri arasında önemli bir unsurun da çeşitli dönemlerde özellikle de seçim öncesinde çıkarılan imar afları olduğunu ifade ettik.

Bugün ülkemizde gerçekten çok önemli bir imar kargaşasının yaşandığını, bunun önlenmesi için ciddi önlemler alınmasını gerektiğini, bunlar arasında başta 1985’te çıkarılan imar yasasının günümüzün ihtiyaçlarını karşılayamadığını ve mutlaka değiştirilmesi gerektiğini yazıyoruz.

Ancak bunun zamanlaması, seçim öncesinde alelacele çıkarılacak bir yasa olmamalıdır!

Hele bu şimdiye kadar birçok iktidarın yaptığı gibi imar affı hiç değildir!..

Bugüne kadar seçim öncesi çıkarılan imar aflarının, bırakınız imardaki kargaşayı düzeltmeyi daha da içinden çıkılmaz hale getirdiği, hatta kaçak ve çarpık yapı sahiplerini cesaretlendirdiği açıktır.

Bundan sonraki yazılarımızda, ülkemizdeki imar kargaşasını bitirmek için merkezi idarenin yapması gereken çalışmaları ayrıntıları ile izah etmeye çalışacağız.


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık