• 28 Ağustos 2020, Cuma 16:09
NECDETBULUZ

NECDET BULUZ

BAŞYAZI - Yerli turistle yetinebilmek…

Geçenlerde turizmimizle ilgili yazdığımız yazılarda “Yüzler gülmeye başladı” demiştik.

Son günlerde özellikle Antalya’ya gelen turist sayısında artışın umut verici olduğunu söyledik. Hatta bu yıl turizm ayının bir ay daha ileri tarihe taşınabileceğinin tahmin edildiğine de değinmiştik.

Geç de olsa, ülkemize akın akın gelen turistlerden memnunuz. Bunun yan sektöre de canlılık getireceği, istihdamı artıracağını biliyoruz. Nitekim bu yıl turizmden 11 milyar dolar gelir edebileceğimizin hesaplandığı Turizm Bakanı tarafından açıklandı.

Şimdi gelişmeler bir göz atalım:

Fraport TAV Antalya Havalimanı Genel Müdürü Deniz Varol, Rusya, Almanya, Ukrayna, Polonya, İngiltere gibi bölgelerden uçuşların başlamasıyla birlikte hareketliliğin hız kazandığını söyledi.

Geçtiğimiz Cuma, cumartesi ve Pazar günü yurt dışından gelen toplam 510 uçağa ve 100 bin yolcuya hizmet verdiklerini belirten Varol, "Dış hatlarda yılbaşından itibaren 1 milyon 300 bin yolcunun Antalya'ya geldiğini görüyoruz. Bu rakamın neredeyse yarısı sadece ağustosta gerçekleşmiş." diye konuştu.

Fraport TAV Antalya Havalimanı Genel Müdürlerinden Bilgihan Yılmaz da iç hatlarda geçen yılın rakamlarının yüzde 60'larına ulaşıldığını günde 50 uçağın iniş yaptığını söyledi.

Dış hatlarda Rusya pazarının başlamasıyla birlikte geçen yılın rakamlarının yüzde 35-40'larına ulaştıklarını belirten Yılmaz " Ukrayna da büyümeye devam eden bir pazar. Bu pazarda geçen hafta çok güzel rakamları gördük. Ukrayna'dan gelen yolcu sayısında geçen sene aynı hafta ile karşılaştırdığımızda yaklaşık yüzde 30 daha fazla rakamı yakaladık." diye konuştu. Yılmaz, Almanya pazarının ise yüzde 15'ler seviyesinde olduğunu söyledi.

Antalya Havalimanı'na gelen yolcu sayılarına ilişkin bilgi de veren Yılmaz, "Geçen hafta 205 bin yolcu karşılamışız. Bunun yarısı Ruslar, Ukrayna'dan 40 bin, İngiltere'den 20 bin, Almanya'dan 15 bin yolcu geldi. 31 ülkeden yolcu almaya devam ediyoruz, tekrar 100'ün üzerinde ülkeden misafir ağırlamayı bekliyoruz." dedi.

Mart ayında başlayan Covid 19 salgını sonrası tüm dünyada turizmin etkilendiği pandemi sürecinde Muğla'ya hava yoluyla gelen turist sayısında büyük düşüş yaşandı.

Soru şu:

Antalya’da turizm alanında son günlerde yüzler gülüyor. Aynı durum, Bodrum, Marmaris, Kuşadası ve diğer turizm bölgeleri için geçerli mi? Adı geçen yerlere beklenen turist geliyor mu?

Yanıt:

Hayır. Bodrum başta olmak üzere diğer turizm bölgeleri yerli turistle yetinmeye çalışıyor. Çok az sayıda gelen yabancı turistlerin ise yeterli olmadığı söyleniyor.

İşte rakamlar:

2020 yılı 23 Ağustos tarihi itibariyle Milas Bodrum Havalimanına 88 bin 318, Dalaman Havalimanına ise 152 Bin 925 yolcu geldi. Toplam 241 bin turistin Ağustos ayı itibariyle Muğla'ya geldiği görüldü.

2019 yılında ise Milas Bodrum Havalimanına 23 Ağustos itibariyle 681 Bin 870 yolcu gelmişti. Dalaman Havalimanı'na ise 1 Milyon 192 bin 533 yolcu iniş yapmıştı. Buna göre 2019 yılında Ağustos ayında Muğla'ya hava yolu ile gelen turist sayısı 1 Milyon 874 Bin 403 olmuştu.

Şunu da vurgulayalım:

Antalya’daki oteller neredeyse @ oranında indirime gitti. Bodrum ve diğer turizm bölgelerinde bu indirimler en fazla oranında gerçekleşiyor. Bu nedenle dışarıdan gelenler için adı geçen turizm bölgeleri çekici gelmiyor.

Bir de şu var:

Antalya’daki oteller her şey dahil sistemle çalışıyor. Bodrum ve diğer turizm bölgelerimizde her şey dahil ile çalışan otel sayısı hem az, hem yetersiz. Yerli turistler de daha çok ev tipi oteller ve pansiyonları seçiyor.

Rusya ve Ukraynalı turistler bu nedenle kendi bütçelerine uygun düşen Antalya ve çevresini tercih ediyor.

[email protected]

www.facebook.com/necdet.buluz

https://www.bursaarena.com.tr/basyazi-yerli-turistle-yetinebilmek-makale,4922.html


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık