1. Murad Hüdavendigar Külliyesi ve İmarethanesi, Hizmete Açıldı

Osmangazi Belediyesi tarafından aslına uygun şekilde restore edilen 1. Murad Hüdavendigar Külliyesi ve İmarethanesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı İsmail Kahraman’ın da katıldığı törenle hizmete açıldı.

1. Murad Hüdavendigar Külliyesi ve İmarethanesi, Hizmete Açıldı
  • 17 Mart 2018, Cumartesi 0:01

Osmangazi Belediyesi tarafından aslına uygun şekilde restore edilen 1. Murad Hüdavendigar Külliyesi ve İmarethanesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı İsmail Kahraman’ın da katıldığı törenle hizmete açıldı.

 

Çekirge Mahallesi’ndeki Osmanlı döneminin ilk eserlerinden biri olan 1. Murad Hüdavendigar Külliyesi ve İmarethanesi, Osmangazi Belediyesi’nin restorasyon çalışmalarıyla yeniden ayağa kaldırıldı. Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen tarihi yapının açılış törenine; TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, önceki dönem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu, AK Parti Bursa Milletvekilleri, Bursa Valisi İzzettin Küçük, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, AK Parti Bursa İl Başkanı Ayhan Salman, Birlik Vakfı Bursa Şube Başkanı Mustafa Bayraktar ile çok sayıda davetli katıldı.

 

“Türk Milleti, 21. Yüzyılda Da Tüm Dünyaya Meydan Okuyor”

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Osmangazi Belediyesi olarak tarihi mirası koruyan, canlandıran ve yeniden ayağa kaldıran çalışmalara bir yenisini daha eklediklerini söyledi. En önemli tarihi miraslarımızdan biri olan Sultan 1. Murad Hüdavendigar Külliyesi ve İmarethane’sinin açılış törenini gerçekleştirdiklerini belirten Dündar, “Öncelikle belirtmek isterim ki; 20 Ocak’tan bu yana Afrin’de sürdürdüğümüz ‘Zeytin Dalı Harekâtı’nda adım adım zafere doğru gidiyoruz. Ancak biz bu mücadelemizi verirken etrafımızda türlü oyunlar dönmeye devam ediyor. Avrupa Parlamentosu’nun dün oylamaya sunduğu taslak, Türkiye düşmanlığı yapanların umudu oldu. Kahraman Mehmedimizin kararlı ilerleyişinden rahatsızlık duyanlar, hazırladıkları tasarı ile Türkiye'nin Afrin'den çekilmesi için çağrı yapıyor. Fakat biz de Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da dediği gibi teröristlerin inlerine girdik ve işimiz bitmeden de çıkmayacağız diyoruz. Tarihte yedi düveli karşısına alan asil Türk Milleti, 21. yüzyılda da tüm dünyaya meydan okuyor. Topyekün bir milletin desteğiyle kahramanca mücadele eden Mehmedimize Rabbim zeval vermesin. Allah’ın izniyle zafer bizimdir. Bu vesileyle de vatanın her köşesinde ve dünyanın her yerinde vatan için bayrak için Ümmeti Muhammed için toprağa düşen tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet,  tedavisi devam eden gazilerimize de acil şifalar diliyorum.  1. Murat’ın sözündeki gibi Türk Milleti attan inmemiş, kılıcını kınına sokmamıştır. Allah ordumuzu muzaffer eylesin” dedi.

 

Bursa bir vakıf şehri olduğuna dikkat çeken Dündar, “Ana, oğlunu sabah işe göndermiş, akşam eve döndüğünde oğul ayakkabılarını kapının eşiğinde silkele, olur da içeri bir toz girer, bu vakıf eserinden bir tozdur biz bunun hesabını veremeyiz demiş. Bu düşüncedeki anaların da halen hayatta olduğunu biliyoruz. Bizler de bu düşünce ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şehirleri üstün kılan şey tarihidir, kültürüdür. Köklü tarihi olan, derin kültürü olan medeniyetler ancak geleceğe bakabilir. Biz çok şükür ki dünyanın en güzel ülkesinin en köklü tarihe sahip şehrinden biri olan Bursa’da yaşıyoruz. Osmanlı’nın ilk başkenti, bereketli toprakların ilk kapısı, Bursa’nın köklü mirası bize emanettir. Biz, yıllardır bu bilinçle şehrimize hizmet ediyoruz. Tarihi mirasımızı,  manevi mirasımızı koruyoruz, hanlarımızı, sosyal tesislerimizi, kültür merkezlerimizi restorasyonlarla yeniden hayata kazandırıyoruz. Tarihi mirasa sahip çıkma noktasında Türkiye’ye örnek olmuş bir belediye olarak ilçemizdeki tarihi eserleri bir bir aslına uygun şekilde yenileyip ayağa kaldırıyoruz. Bizler, Bursa’dan 3 kıtaya yayılan ruhla yeniden büyük Türkiye hedefi doğrultusunda gece gündüz demeden çalışıyoruz. Şu anda 8 farklı noktada çalışmalarımız devam etmektedir. Yaptığımız restorasyonlar ile tarihi miras, Osmangazi’nin ziyneti gibi her yerde parlıyor. Tarihi çarşı ve caddeler, Hanlar Bölgesi, kültür merkezleri, sosyal tesisler, Sivil Mimari Yapı restorasyonları ile imrenilecek bir hazineyi ayağa kaldırdık” diye konuştu.

 

632 YILLIK TARİHİ MİRAS AYAĞA KALKTI

Osmanlı döneminin ilk eserlerinden Sultan 1. Murad Hüdavendigar Külliyesi ve İmarethane’sini yeniden hizmete açmanın mutluluğunu yaşadıklarını kaydeden Dündar, “632 yıl önce Sultan 1. Murad tarafından yaptıran yapı, uzun yıllar imarethane olarak kullanılmış. 1906'da Sultan Abdülhamid tarafından yenilendi ve o günün mimari anlayışına göre yürütülen çalışmalar sonucu bugünkü şeklini aldı. Yaklaşık 110 yıldır bina üzerinde herhangi bir bakım çalışması yürütülmediği için yıpranmalar meydana gelmiş. Ayrıca, yaşanan depremler dolayısıyla yıkılmış ve bazı bölümleri harap olmuş durumdaydı. Yaptığımız restorasyon çalışmaları ile birlikte bunlar tamamen yenilenerek aslına uygun şekilde yeniden düzenlendi. Pencerelerinden tutun da, içerideki kullanma fonksiyonlarına kadar geçmişte nasılsa, yapılan kazılar sonucu bunlar tamamen ortaya çıkarıldı. İşte, 632 yıllık geçmişe sahip bu tarihi mirasımızı, orijinal dokusunu koruyarak yeniden ayağa kaldırdık. Sultan 1. Murad Hüdavendigar Külliyesi ve İmarethane’sinin Bursamız’a hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

 

KAHRAMAN: “TARİHE SAHİP ÇIKMAK DEMEK BİZ OLMAKTIR”

Bursa’nın tam anlamıyla tarihi bir şehir olduğuna dikkat çeken TBMM Başkanı İsmail Kahraman da, “Ne mutlu bize ki, tarihle iç içe Osmanlı’nın merkezindeyiz. Bizler, muhteşem bir devletin devamıyız. Tarih, bir deniz feneri gibi ileriyi gösterir. Her zaman tarihimize sahip çıkacağız. Tarihe sahip çıkmak demek biz olmak, kendimiz olmak demektir. Gerilik değil, aksine ileriliktir. Tarihten ders almalıyız. Bursa, bambaşka bir şehirdir. Bursa’ya çok sık geliyorum. Bu bölgede olunca tarih sevgisini fazlasıyla yaşıyoruz. Bereketlidir. Bu bina hayırlı olsun. İnşallah, vakıf şuuruna sahip, büyük Türkiye’yi imar ve ihyada mazisine sahip çıkacak gençler yetişsin. Bu hizmetlerin yapılmasına emek verenlere, çalışmalara destek olanlardan Allah razı olsun” diye konuştu.

 

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu da, tarihi binanın restorasyonunda emeği geçenleri tebrik ederek, “Vakıf medeniyetinin çocukları olarak, dünyada birçok mağduriyetin yaşandığı yere yine bu milletin eliyle, vakıf kültürüyle ulaşıyoruz. Vakıflar Genel Müdürlüğü, son 15 yıl içerisinde ecdat yadigarı 5 bin vakıf eserini ihya etti. Vakıflar Genel Müdürlüğü eliyle 15 bin aileye muhtaçlık aylığı veriyoruz. 5 bin öğrencimize burs veriyoruz. Bu hizmetlerin devamını diliyorum” dedi.

 

Vali İzzettin Küçük de külliyenin sadece bir imarethane ve ibadethane olmadığını belirterek, “Aynı zamanda Sultan Murad Han’ın devleti yönettiği yerdir. Burada namazını kılıp hemen yan tarafta devlet işlerini yürütüyordu. Bu aziz hatırayı ayağa kaldırmak bizlere nasip oldu. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da Bursa’nın tarih ve kültür şehri olduğunu belirterek, “Bursa, her şeyden önemlisi, Osmanlı’ya ilk başkentlik etmiş, büyük kuruluşa şahitlik etmiş bir Osmanlı şehridir. Osmanlı şehrine de böyle güzel bir eser yaraşırdı. Bursa’da hemen hemen her hafta böyle eserlerin açılışını gerçekleştiriyoruz. Restorasyon çalışmaları devam eden eserlerimiz var” dedi.

 

Konuşmaların ardından 1. Murad Hüdavendigar Külliyesi ve İmarethanesi’nin açılışını TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve davetli protokol hep birlikte gerçekleştirdi.

HABERE AİT RESİMLER


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık