Aydın’a 175 milyon dolarlık enerji yatırımı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "İstikrarın ve geleceğin öngörülebildiği ülkelerde yatırım devam ediyor. O ülke de Türkiye" dedi.

Aydın’a 175 milyon dolarlık enerji yatırımı
  • 13 Mayıs 2013, Pazartesi 13:11

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "İstikrarın ve geleceğin öngörülebildiği ülkelerde yatırım devam ediyor. O ülke de Türkiye" dedi.

Yıldırım, Doğanlar Yatırım Holding bünyesindeki D-Enerji Grubu ile Güney Kore'nin KOSEP ve SK E&C şirketleri arasında Aydın Büyükefe'de yapılacak doğalgaz çevrim santrali için Sheraton Otel'de düzenlenen imza töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye ile Güney Kore dostluğu adına güzel bir anlaşma yapıldığını söyledi.

Anlaşmanın tüm taraflara hayırlı olmasını dileyen Yıldırım, iki ülke ilişkilerinin 60 yıl önce Türk askerinin Kore'ye yardıma gitmesiyle başladığını ve sonrasında ekonomik işbirliğiyle devam ettiğini anlattı. Yıldırım, Türkiye ve Güney Kore halklarının kan kardeşi olduklarını vurguladı.

İki ülke arasındaki işbirliğinin birçok alanda uzun yıllardır devam ettiğini dile getiren Yıldırım, Güney Kore Devlet Başkanı'nın geçen yıl Türkiye'ye yaptığı ziyarette, ilişkilerin stratejik düzeye getirilmesi kararı alındığını ve bugün bunun meyvelerini gördüklerini söyledi. Yıldırım, iki ülke arasındaki serbest ticaret anlaşmasının da yeni bir sayfanın başlangıcı olacağını ifade etti.

"Türkiye yatırım ve büyümeyle meşgul"

Binali Yıldırım, dünya krizle boğuşurken Türkiye'nin son 10 yılda yatırım ve büyümeyle meşgul olduğunu vurguladı.

Kriz dönemlerinde bile küçülmeye değil büyümeye devam eden Türkiye'nin, bölgesel ve küresel alanda istikrarın en dengede olduğu ülkelerin başında geldiğini belirten Yıldırım, bundan dolayı yıllardan beri artan bir oranda yabancı küresel yatırımların Türkiye'ye geldiğini ifade etti.

Yıldırım, başlangıçta sıcak para olarak gelen bu yatırımların sonrasında 10-20-30 yıla varan hedeflerle kalıcı yatırıma dönüştüğünü kaydetti.

Türkiye'nin 2023 hedeflerini hatırlatan Yıldırım, şöyle konuştu:

"Bunlara erişmek için yatırımlarımız artarak devam ediyor. Ulaşım ve altyapıda en az mevcudun 3 katı, enerjide ise 2 katı kadar yatırım yapmamız lazım. Türkiye'de uzun vadeli yatırımların henüz başındayız. Koreli dostlarımıza Türkiye'de bundan sonraki yatırımlarını daha da büyütme imkanına sahip olduklarını ifade etmek istiyorum."

Ulaşım ve enerji yatırımları

Bakan Yıldırım, Türkiye'nin son 10 yılda ulaşım, enerji ve altyapıya 200 milyar dolar yatırım yaptığını belirterek, 3 Mayıs'ta gerçekleştirdikleri 46 milyar doları bulan İstanbul'a 3. havalimanı ile 22 milyar dolarlık ikinci nükleer santral ihalesi ile ulaşım ve enerjide 20-30 yıla hitap edecek, toplam 68 milyar dolarlık yatırım gerçekleşeceğini bildirdi. Yıldırım, "Dünyanın krizle boğuştuğu günlerde bunun tek bir izahı var: İstikrarın ve geleceğin öngörülebildiği ülkelerde yatırım devam ediyor. O ülke de Türkiye" dedi.

Dünyada enerji çeşitliliği ve güvenliğinin bir numaralı sorun olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Burada da çare yine Türkiye'dir. Türkiye'ye doğu ile batı arasında enerji kaynaklarının çeşitlendirilip güvenliğinin arttırılması adına bölgesel olarak önemli görevler düşmektedir" diye konuştu.

Yıldırım, Ortadoğu, Kafkaslar ve Rusya'daki kaynakların batıya hatta Afrika'ya kadar uzatılmasının Türkiye'nin içinde olacağı ve koordine edeceği bir yapıda gerçekleşebileceğini vurguladı.

Aydına kurulacak santralin şehrin elektrik ihtiyacının yarısını karşılayacağına işaret eden Yıldırım, "Ancak bu bir şey değil. Her şey için kusura bakmayın diyebiliriz ama enerji açığımız var, enerjimiz yetersiz kusura bakmayın diyemeyiz. Böyle bir lüksümüz yok. Büyümeyi, ekonomisini geliştirmeyi hedef alan hiçbir ülke mazeretin arkasına sığınamaz" ifadelerini kullandı.

"Bilinmeyen çok kaynağımız var"

Türkiye'nin bilinmeyen çok büyük kaynakları olduğunu dile getiren Yıldırım, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin jeolojik yapısı, alttaki granit kaya kütlelerinin petrol ve doğalgazdan daha önemli enerji kaynağı olduğunu unutmayalım. Sadece 2 bin kilometrekarelik alandaki yer altı tektonik yapısının Türkiye'nin bugünkü enerji ihtiyacını karşılayacak potansiyelde olduğunu bilmenizi isterim. Teknolojinin gelişmesiyle beraber bu kaynaklar da ortaya çıkacak, sadece Türkiye'nin değil dünyanın ihtiyacını karşılayacak bir görevi Türkiye yerine getirmiş olacak."

Koreli şirketlerin zaman zaman Türkiye'de yatırım yapma hamleleri olduğunu ama bir şekilde gerçekleşmediğini ifade eden Yıldırım, imzalanan sözleşmenin bu anlamda güzel bir başlangıç olduğunu dile getirdi.

Bakan Yıldırım, yakalanan huzur ve barış ortamında enerjilerini ülkeyi daha da büyütmeye harcayacaklarını, bundan ülkenin ve ülke insanın kazanacağını söyledi.


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık