Balıkesir'de Yatırım Günleri

Balıkesir Valiliği, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Güney Marmara Kalkınma Ajansı, Balıkesir Sanayi Odası ve Balıkesir Ticaret Odası’nın ortaklaşa organize ettikleri “Balıkesir Yatırım Günleri” etkinliği dün Güre Ramada Resort Kazdağları Konferans Salonu’nda başladı.

Balıkesir'de Yatırım  Günleri
  • 09 Mayıs 2018, Çarşamba 0:00

Balıkesir Valiliği, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Güney Marmara Kalkınma Ajansı, Balıkesir Sanayi Odası ve Balıkesir Ticaret Odası’nın ortaklaşa organize ettikleri “Balıkesir Yatırım Günleri” etkinliği dün Güre Ramada Resort Kazdağları Konferans Salonu’nda başladı. Bugün de devam edecek olan etkinlikte potansiyel yerli ve yabancı yatırımcılara Balıkesir’in yatırımcılara sunduğu fırsatları Balıkesir’e yatırım yapmış yatırımcıların deneyimlerinden de faydalanarak tanıtmak, yatırım ortaklıkları için uygun zemin oluşturmak amaçlanıyor.

Balıkesir’den çok sayıda iş adamının katıldığı etkinliğe yatırımcı kimliği taşıyan ve diğer illerden katılan çok sayıda işverenin katılması dikkatlerden kaçmazken; Balıkesir Vali Yardımcısı Mehmet Suphi Olcay, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, GMKA Genel Sekreteri Abdullah Güç, Daire Müdürleri ve oda başkanları toplantıyı izleyenler arasında yer alan isimler oldu.

EN MUTLU ŞEHİR BALIKESİR

Toplantının açış konuşmasını Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu yaparken, yatırımcılara seslendi. Balıkesir’in Türk ekonomisindeki yeri konusunda bilgiler veren Başkan Kafaoğlu; “Ülkeyi Doyuran İl, sağlıklı gıda ve sağlıklı yaşamın bulunduğu mutlu ve huzurlu şehre hepiniz hoş geldiniz sefalar getirdiniz. Kuva-yi Milliye Şehri Balıkesir tarih boyunca mesele bayrak meselesi, vatan meselesi, millet meselesi olduğu zaman hep ön safta yer almış bir ildir. Çanakkale Savaşı esnasında Balıkesir Lisesi üç sene üst üste mezun vermemiştir. Henüz bıyığı bile terlememiş onlarca genç Çanakkale Savaşı’nda şehit olmuştur. Çanakkale Savaşı’nın kaderini değiştiren birçok önemli şahsiyet yıllardır ilimizin gururu olmuştur. Bu memleket, Havranlı Seyit Onbaşı, Balıkesir tabii Zağnos Paşa’nın memleketi, Hasan Basri Çantayların, Hasan Babaların, Gönenli Mehmet Efendilerin, cihan pehlivanı dünyanın sırtını yere getiren Kurtdereli Mehmet Pehlivanların memleketidir. Hepinizin bildiği üzere Cihan pehlivanı Kurtdereli Mehmet Pehlivanın bir sözü vardır ve bu söz Gazi Mustafa Kemal tarafından bütün sporculara gururla armağan edilmiştir. ‘Ben her güreşten sonra arkamda Türk Milleti’nin olduğunu ve onun bayrağını düşünerek güreşirim’ Asırlardan beri bu söz bütün sporcularımızın kulağına küpe olmuştur.

Balıkesir gerçekten duyarlı bir şehir aynı zamanda Türkiye İstatistik Kurumu’nun yapmış olduğu anketlerde 30 il arasında 30 büyükşehir arasında en mutlu il. Biz de bu sebeple sloganımızı mutlu ve huzurlu şehir Balıkesir diye koyduk. Bu mutluluğu ve huzuru artırmak ve devam ettirmek bütün yöneticiler olarak bizlerin en büyük görevi. Bütün sistemlerin merkezinde insan var, insanların mutluluğu var. Bütün yönetim şekillerinde bu var o zaman bizler de yerel yöneticiler olarak yapmış olduğumuz projelerde yapmış olduğumuz eylemlerde fiillerde, işlerde ve icraatlarda hepsinde insanların mutluğunu ön plana koymalıyız. İnsanların mutlu olabilmesi için de çevreyi korumamız lazım. Gelecek nesillere temiz bir su, temiz bir toprak, temiz bir hava bırakma mecburiyetimiz var.

ÇOK GENİŞ BİR COĞRAFYAMIZ VAR

Balıkesir’in yüzölçümü olarak oldukça büyük bir il olduğuna dikkati çeken Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, şehirlerin kalkınabilmesi için mutlak suretle yatırımlara ihtiyaç duyduğunu söyledi. Ayvalık’tan, Dursunbey’e, Sındırgı’dan Marmara Adası’na uzanan yüzölçümü ile iki ayrı denize ve iç Anadolu bölgesine bağlanan Balıkesir için şu ifadeleri kullandı: “Şehirlerin kalkınması, gelişmesi için mutlaka yatırıma ihtiyaç var. Balıkesir coğrafyası hakikaten çok büyük bir coğrafya İstanbul’un üç katı yüz ölçümüne sahibiz. Bir tarafta Marmara Denizi’ne uzanıyoruz yirmi iki tane adamız var Marmara Adası’yla hakeza komşuyuz. Bir taraftan Ayvalık Altınova tarafından İzmir sahillerine kadar uzanıyoruz. Bir taraftan Dursunbey’le de İç Anadolu’ya Kütahya’ya komşu bir iliz. Nüfusumuz 1.205.000 ama nüfusumuzun büyük bir kısmı ilçelerde ve kırsal mahallerimizde yaşıyor. Kayseri nüfusu 1.300.000 ama 1.100.000 Kayseri’nin merkezinde yaşıyor. Eskişehir’in 800.000 nüfusu var 700.000 Eskişehir’in merkezinde yaşıyor. 100.000 ilçelerde ve merkez mahallelerde yaşıyor. Balıkesir’de ise 300.000 merkezde geri kalan üç katı ise ilçelerde yaşıyor. Böyle bir dağınık coğrafyamız var bunun avantajları olduğu kadar dezavantajları da var. Tabi biz dezavantajları avantaja dönüştürmek için gayret sarf ediyoruz.

BALIKESİR 3 ALANDA YATIRIM ALMALI

Balıkesir’in uzun yıllardır hangi alanlarda yatırım alması konusunda ikilem yaşandığını ifade eden Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü; “Balıkesir Türkiye’yi doyuran bir il diyoruz. Balıkesir hangi konuda ilerlemeli bu uzun yıllar tartışılmış bir konudur. Sanayi şehrimi olacağız turizm şehrimi olacağız tarım şehrimi olacağız üniversite şehrimi olacağız… Yaptığımız tespitlere dayanarak, Balıkesir üç sacayağı altında da düzenli yükselmesi gereken bir şehir. Birincisi tarım ve hayvancılıktan asla vazgeçemeyiz çünkü Türkiye’yi doyuran bir iliz bu slogan değil rakamlarla da böyle. Kırmızı ette, beyaz ette, sütte, yumurtada hep ilk üç il arasında yer alıyoruz bazen bir bazen iki bazen üç oluyoruz. Muz ve çay dışında bütün tarım ürünleri yetişiyor bunlarda da hep ilk beşin arasındayız. Bu özelliğimizden asla taviz veremeyiz. Bunu kaybedecek bir iş ve eylem içerisinde olamayız çünkü dünya durduğu müddetçe ve insanlar yaşadığı müddetçe insanların gıdaya ihtiyacı var evet birinci konumuz tarım ve hayvancılık üzerine Balıkesir sonuna kadar ilerlemeli.
İkincisi ise turizm. Türkiye’de en çok yerli turist çeken il Balıkesir. Ege’nin en güzel denizi bizde, en güzel kıyılar bizde. Ege’nin incisiyiz. Marmara Denizi’miz var Ege Denizi’miz var. Erdek Türkiye’nin ilk turizm noktalarından birisidir ama günümüzde geri düşmüştür. Bizler Büyükşehir Belediyesi olarak, bu durumu telafi etmek için elimizden geleni yapmaya hazırız. Marmara Adası’yla, Avşa Adası’yla yine Akçay, Altınoluk, Edremit, Burhaniye, Gömeç ve Ayvalık sahilleri ile turizm noktasında bir cazibe merkezi olma noktasında gerçekten ciddi bir konumuz var. Turizm denince akla sadece deniz, güneş, kum geliyor fakat Balıkesir’de bunun dışında da turizm için çok müsait alanlar var. Başta içinde bulunduğumuz bölge olmak üzere termal turizmimiz de oldukça müsait. Gönen, Balya, Sındırgı, Bigadiç’ten, Altıeylül’e kadar 13 ilçemizde de jeotermal var. Eko turizm yapılabilecek dağlarımız var. Dursunbey’de Alaçam Dağlarımız, Edremit’te Kaz Dağlarımız oldukça önemli. Kaz Dağları Dünyada oksijen açısından Alpler’den sonra en önde gelen oksijen deposu. Denizimiz var, jeotermalimiz var, dağlarımız var turizm için bütün özellikler bütün güzellikler Balıkesir’de mevcut. Bu nedenle Turizm noktasında da mutlaka atılım yapmamız lazım.

Balıkesir aynı zamanda yolların kesiştiği bir yer artık sanayi de bir şehrin gelişmesinde lojistik faktörler çok önemli. Bu konuda hükümetimizin yapmış olduğu ciddi bir yatırım söz konusu. İstanbul - İzmir otoyolu Balıkesir’den geçiyor, merkezinde Balıkesir var. Çanakkale’de yapılacak köprü ve oradan geçecek otoyol yine İzmir - İstanbul otoyoluyla Balıkesir’de birleşiyor. Devlet Demiryolları Balıkesir’den geçiyor. Devlet Demiryollarına entegre olarak Balıkesir’de ve Bandırma limanı organize sanayi bölgemizin hemen bitişinde Devlet Demiryolları’nın Türkiye’de on noktada kuracağı lojistik köylerinden birisi Balıkesir’de yapıldı. Böylece Balıkesir, sanayi açısından da ciddi avantajları olan bir il haline geldi. Bu nedenle sanayi olmadan da kalkınamayız. Hem liman şehri olduğumuz için hem de merkezde organize sanayi bölgemiz olduğu için sanayide de ciddi akımlar yapmamız lazım. Fakat hiçbir zaman bunları birbirine karıştırmamız lazım bunların destinasyonlarını ayırmamız lazım. 1 /100000’lik çevre planlarında, 1/25000’lik ve 5000’lik planlarda bunların alanlarını doğru belirleyip hiçbirisinin birbirinin alanına girmemesini sağlamamız gerekiyor.

AĞIR METAL VE MAKİNE ORGANİZE SANAYİSİNİ KURDUK

Balıkesir Merkez Organize Sanayi Bölgesi’nde neredeyse tam doluluk oranına ulaştıklarını ve gelen yatırımcılara yer tahsis edememe noktasına gelindiğine dikkati çeken Başkan Zekai Kafaoğlu, yeni yatırım alanları açmak için çaba sarf ettiklerini dile getirerek sözlerine şöyle devam etti; “Yatırım noktasında Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi şu anda dolmuş durumda. Yatırımcılara cevap veremez hale geldik ama 1.5 kat daha büyütüyoruz. İstimlakla ilgili kararlar çıktı. İnşallah önümüzdeki günlerde artık istimlakı tamamlayıp yeni gelen yatırımcılara oradan yer tahsis etmeye başlayacağız. Şehir merkezindeki organize sanayi bölgemiz fabrikaların odaklandığı bir bölge. Sanayi noktasında diğer bir bölgemiz Bandırma. Liman olduğu için orada da Bandırma ve Gönen arasında organize sanayi bölgemiz var. Şimdi yeni ağır metal ve makine organize sanayisini kurduk. Özel sektör, Kale grubu orada bir özel endüstri bölgesi kurarak Bandırma bölgesinden, Balıkesir bölgesinden savunma sanayisine çok ciddi yatırımlar geleceğine yürekten inanıyorum. Bandırma’da limanımız olduğu için orada şimdi serbest bölge kurmayla ilgili ciddi çalışmalarımız devam ediyor.

TÜRKİYE’NİN İLK YÜKSEK GERİLİM LABORATUVARINI BALIKESİR’E KURUYORUZ

Yatırımcılara hitap eden Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, yatırımcılara müjde niteliğinde bir bilgiyi paylaşırken konuya ilişkin şunları söyledi; “Burada yatırımcılar varken bir konuyu da tekrar ifade etmek istiyorum, müjdelemek istiyorum. Türkiye’de orta ve yüksek gerilim güç laboratuvarı yok. Avrupa’da üç tane dünyada dokuz tane. Şimdi Türkiye’ye de kurulacak. O da Balıkesir’e kuruluyor, Bandırma’ya kuruluyor. Tabii ki limana yakın olması lazım. Onun için orada yeri de tespit edilmiş durumda. Böyle bir güç laboratuvarının yanına mutlaka ağır metal ve makine organize sanayimize elektrikle ilgili güç laboratuvarına ihtiyacı olan bütün fabrikalar mutlaka orada gelip konuşlanmak isteyecektir. En azından bir ünitesini orada açmak isteyecektir. Balıkesir’in taşı toprağı altın oluyor. Balıkesir uyuyan bir devdi artık uyanıyor. Keşfedilmemiş bir hazineydi, büyükşehir olduktan sonra artık keşfedilmeye başlandı. Özellikle İstanbul-İzmir Otoyolu’nun yapılıyor olması ve Osmangazi Köprüsü’nün bitmiş olması ve artık Balıkesir’den İstanbul’a iki saatte ulaşılıyor olması Balıkesir’i gerçekten bir cazibe merkezi haline getirdi. Son iki senede gayrimenkul fiyatları en hızlı artan il Balıkesir. Niçin? Artık bir parlayan yıldız olduğu için, artık bu hazine keşfedildiği için.

İstanbul sanayiden arındırılıyor artık. Nereye gidecek İstanbul’daki sanayici? Gebze ve Kocaeli dolu, Bursa dolu, en yakın merkez Balıkesir. İşte onun için Şişecam Balıkesir’deki yatırımını tamamlamak üzere. 200 bin metrekare alanı tahsis ettik. Eylül ayında üretime geçmeyi planlıyor. İşte onun için Filli Boya İstanbul’dan Balıkesir’e geldi. Onun için Kalekim İstanbul’dan Balıkesir’e geldi. 22 tane firma da sırada bekliyor. Yatırım yapmak isteyen yatırımcılar geç kalmasın.

BALIKESİR’DE DEVLETİN ÇOK ÖNEMLİ KURULUŞLARI VAR

Balıkesir’in stratejik açıdan önemine de değinen Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, Balıkesir’de devletin çok önemli kuruluşlarının konuşlandırılmış olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Balıkesir hakikaten stratejik önemi olan bir il, hem devletimiz, hem yatırımcılar açısından. Biz serhat şehriyiz, Midilli’ye komşuyuz. Balıkesir’de devletin de çok ciddi kurum ve kuruluşları var. İki tane askeri havaalanı var: Biri Bandırma’da, biri Balıkesir merkezde. Erdek’te general seviyesinde deniz birliğimiz var. Edremit’te general seviyesinde zırhlı tugayımız var. Neden? Serhat şehriyiz: Ege’yi kontrol eden bütün üniteler burada.

Balıkesir merkezine bir pergelin ucunu koyup 200 kilometre yarıçaplı bir daire çizdiğiniz zaman 30 milyon nüfus burada yaşıyor. Ekonomik hareketliliğin ve verginin %65-70’i bu 200 kilometre yarıçaplı alanın içerisinde. Yani tüketim noktalarının da, ekonomik hareketliliğin de merkezinde yer alıyoruz.

İKİ AYRI HAVALİMANIMIZ VAR

Balıkesir’de İstanbul’dan sonra 2 havalimanı olan tek şehrin Balıkesir olduğunu ifade eden Başkan Zekai Kafaoğlu, ikinci havalimanının yıl sonu itibariyle uçuşlara başlayacağını dile getirerek; “İki tane havalimanı olan ender illerden birisiyiz. İstanbul’da iki havalimanı var, üçüncüsü yapılıyor. Bir diğeri de Balıkesir’de. Birisi aktif: Kocaseyit Havalimanı. Bir diğeri de şehir merkezinde. Terminal binaları yıl sonu itibarıyla bitiyor. İnşallah orasını da sivil uçuşlara açacağız. Terminal binasının bitmesini beklemeden eski küçük terminal binamız var. Bu sene içerisinde inşallah kafaya koyduk. Görüşmelerimizi de yapıyoruz. Gerek Türk Havayolları’yla, gerek özel firmalarla. Bu sene içerisinde de Balıkesir merkezden uçuşlar başlayacak.

İki tane denizimiz var, iki tane havalimanımız var, demiryollarımız var. Diğer önemli konulardan birisi de Çandarlı Limanı yapılıyor, Türkiye’nin en büyük limanı. Lojistik köyden Çandarlı Limanı’na da Devlet Demiryolları’yla ürünlerinizi ulaştırabiliyorsunuz. Orası da 120 kilometrelik mesafede. Aynı zamanda Balıkesir Organize Sanayi’den ürünlerinizi yüklediğiniz zaman konteynırınızı hiç inmeden Avrupa’nın en ücra tüketim noktalarına ulaştırma imkânınız da var” dedi.

HEDEFİMİZ YATIRIMCIYI HAYIR CÜMLESİNDEN KURTARMAK

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Kafaoğlu’nun ardından söz alan Balıkesir Vali Yardımcısı Mehmet Olcay Suphi, şehrin insanlarının iyi niyetli ve çalışkanlığına dikkat çekti ve “Yatırımın bir yere yapılabilmesi için ihtiyacı olan her türlü nedeni Balıkesir’de bulabilirsiniz. Mesela, kara, hava ya da deniz üzerinden ulaşım imkanlarının en az ikisine sahip olmalı bu bölge. Balıkesir’de bunların üçü de mevcut. Altyapı ile ilgili herhangi bir sıkıntı olmaması lazım. Bu konuda güçlü bir alt yapımız mevcut. Yatırımcımızı çekerken doğamızı korumayı ihmal etmiyoruz. Katı atık ile ilgili Büyükşehir Belediyemizin milyon liralık bir yatırımı söz konusu. Hedefimiz bürokrasinin ‘hayır’ ile başlayan cümlesinden yatırımcılarımızı ve potansiyel yatırımcılarımızı kurtarmak. Yönetim anlayışımız budur ve böyle de devam edecektir. Yanı sıra, Güney Marmara Kalkınma Ajansı’mızın da yatırımcıların önünü açma konusunda oldukça maharetli olduğunu belirtmek isterim” şeklinde konuştu.

MARMARA DENİZİ’NİN ETRAFINDAKİ NÜFUSUN 15-20 MİLYON ARTMASI ÖNGÖRÜLÜYOR

Açılış konuşmalarının ardından potansiyel sanayi yatırımcılarına yönelik gerçekleştirilen ilk paneli Ülke TV Genel Yayın Yönetmeni ve Yeni Şafak Köşe Yazarı Hasan Öztürk gerçekleştirdi.

Bölgenin altyapı anlamında muadillerinden daha iyi bir OSB alt yapısına sahip olduğu belirten Kale Grubu Balıkesir Yatırım Direktörü Bahadır Kayan, önümüzdeki 15 yıllık zaman dilimde Marmara Denizi etrafındaki nüfusun 15 ila 20 milyon daha artmasının öngörüldüğünü paylaştı: Kayan konuşmasında; “Çanakkale ve Balıkesir ile ilgili şehir planlamacılarla gerçekleştirdiğimiz projeksiyonda nüfus hareketliliği ve endüstriyel gelişmeleri de göz önünde bulundurduk. Marmara Denizi etrafında artacak nüfusu, İstanbul kaldıramaz. Global trend göçün, küçük ölçekli nüfusa ait şehirlere doğru yönelmesi. Yeni yasam biçiminde büyük merkezlerden herkesin kaçtığını göreceğiz. Bölge de bu kaçış noktalarından birisi olacak” dedi.

Ulaşım ve lojistik imkanlarının bölge sanayisinin gelişimi açısından oldukça önemli olduğunu altını çizen Sem Mobilya A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili Orgun Türkoğlu ise “Balıkesir istihdam anlamında da uygun bir bölge. Bu nedenle yatırımımızı bu bölgeye gerçekleştirdik. Bu unsuru tetikleyen bir diğer etken ise gelişmiş sanayi şehirlerine göre Balıkesir’in imkanlarının daha fazla olması” dedi.

EKOSinerji Kalite ve Servis Koordinatörü Mehmet İzzet Güray ise, Balıkesir’in ulaşım, doğa, çevre gibi konularda yasam kolaylığı sunduğunun altını çizdi ve “Balıkesir’deki OSB yöneticileri ile rahat ve hızlı temas kuruyoruz. Bu yatırımcı ve bölgedeki her sanayici için çok önemli bir şans. Ayrıca Balıkesir’deki kadınlarımızın çok çalışkan olduğunu özellikle belirtmek isterim” şeklinde konuştu.

ERASLAN “BALIKESİR’DEKİ İSTİHDAMI 600 KİŞİ ARTTIRACAĞIZ”

Sanayi bölgelerinde kadınların üç vardiya çalışmasının önemine vurgu yapan Diniz Adient Genel Müdürü Mükremin Eraslan, “Sanayide çalışmak isteyen pırıl pırıl kadınlarımıza aileleri bölgemizde destek veriyorlar. Kadın istihdamı açısından önemli bir fırsat. Biz de Balıkesir’in tüm imkanlarını değerlendirerek mevcut istihdamımızı 600 kişi artıracağız ve yıl sonuna kadar 30 bin m2’lik ek yatırım gerçekleştireceğiz” dedi.

Çağsan Merdiven Genel Müdürü Nafiz Özatalay, bölgenin altyapı olanaklarının öneminin dikkat çekmesinin yanı sıra devletin yeni yatırımlar ve yatırım fırsatları ile sanayicilerin ufkunu açmaya devam ettiğini söyledi.

Bugün de devam edecek olan etkinliğin ikinci gününde de Balıkesir’in yatırımlarına ilişkin panellerle yuvarlak masa toplantıları gerçekleştirilecek.


HABERE AİT RESİMLER


BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık