• 07 Şubat 2018, Çarşamba 11:41

“Özel Öğretim Kurs Kurucuları Platformu” bildirisinin düşündürdükleri

Bursa’daki özel öğretim kurslarının tartışma konusu olan faaliyetlerine ilişkin yazılarımın ardından, “Bursa Özel Öğretim Kurs Kurucuları Platformu” imzasıyla bazı yerel gazetelerde bir bildiri yayınlandı. Eğitim Radyosu’nda bu bildiriyi yorumsuz bir haber olarak yayınladım. (Dilerseniz platform açıklamasını okumak için burayatıklayınız.) Haberde yorum yaptığım tek konu, platformu oluşturanların bildiriye isim-imza koymamış olmalarıydı. Bu platform üyelerinin kimler olduğu netleşebilir düşüncesiyle bu yorumu yazmadan önce araya biraz zaman bıraktım… Lakin “bu platform bizim” diyen kimse yok. Platformu oluşturan özel kurs kurucuları konusunda tek ipucu gazetelerde de yer alan bu bildirinin sosyal medya paylaşımları olabilirdi. Bildiriyi paylaşan özel kursların bu platformla bir ilgisi olabilir, en azından görüş birliği içinde bulunduklarını ilan etmiş olurlar diye düşündüm…

Öncelikle şunu belirtmek isterim… Platform oluşturulmasına da, bildiri yayınlanmasına da en küçük bir itirazım yok, olamaz. Aylardır yazıp çiziyorum, en azından -artık- bir muhatabımın olduğunu bilmek güzel… Özel kurslar ve kurucuları açısından bildiriye imza atmaktan kaçınmaya gerek yok… Kendi kurumlarını, çıkarlarını ya da haklarını kollamak-korumak herkesin elbette en doğal ve tartışılmaz hakkıdır.

SOSYAL MEDYADA PAYLAŞIMLARA ŞÖYLE BİR GÖZ ATTIM

Özel kursların sosyal medyadaki paylaşımlarına göz attığımda, toplamda 10 civarında özel kursun sosyal medya sayfalarında bu bildirinin paylaşımlarını gördüm. “Yanlış yorumlamışsınız, bizim bu platformla ilgimiz yok, sadece bildiriyi yayınladık” diyecek olan çıkarsa, bu bilgiyi derleyip yazının dipnotları bölümünü “güncellemek” suretiyle ilave edeceğimi en baştan belirteyim. (Bakınız dipnot-1)

Gözden kaçırdıklarımın olmadığı umarak yazıyorum, araştırınca gördüm ki, 3Gen Özel Öğretim Kursu,  Bursa Varlık Eğitim Kurumları, Küpkök Bireysel Eğitim, Fkm Bireysel (dipnot-2), Arena Özel Öğretim Kursu, Frekans Özel Öğretim Kursu, Yıldız Özel Öğretim Kursu, Akgün Özel Öğretim Kursu, Simge Tmf’nin paylaşımlarında bu bildiri yer almış.

TECRÜBE DER Kİ: ” BİLDİRİ OKUYACAKSAN EN SONDAN BAŞLA”

Açıkçası, “Değerli velilerin ve üniversite adayı öğrencilerin dikkatine!” başlıklı bu bildiri, kaleme alınış tarzı, kanunlara ve özel mevzuata vurgu yapması alkışa değer. Bildirideki tanımlamalar 10 numara.. Örneğin özel öğretim kurslarının mevzuattaki yeri tarif edilirken, “…en temel işlevi üniversite sınavlarına hazırlanan, akademik başarısını artırmak isteyen, yetersiz kaldığını düşündüğü derslerde takviye imkanı arayan Anadolu lisesi, fen lisesi, imam hatip lisesi, meslek lisesi ve dengi özel okullardaki öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamaktır. Milli Eğitim Bakanlığı’nın izniyle açılabilen özel öğretim kursları, bakanlığa bağlı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde unvan, kurum adı, adres bilgileriyle yer almaktadır. Ayrıca kurumlarda görev yapan öğretmen, yönetici ve yardımcı personel de adli sicil araştırmalarından sonra görev yapabilmektedir. Özel öğretim kursları Milli Eğitim Bakanlığı’nca düzenli olarak denetlenmektedir” deniliyor. Harika… Altı kırmızı kalemle çizilmesi gereken bir bilgi.

Bildirinin sonunda da, “Milli Eğitim Bakanlığı izniyle açılan, Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü tarafından denetlenen özel öğretim kurslarını https://mebbis.meb.gov.tr adresinde bulunan kurum listesi sayfasından inceleyebilirsiniz” deniyor…  Eee madem böyle bir yol gösterici unsur da eklenmiş, bildiriye… Göz attık tabii ki…

MEB’in ruhsat sahibi özel kursları il-ilçe tasnifleyerek ilan ettiği ve online güncellenen MEBBİS listesinde Bursa’da faaliyet gösteren Varlık Eğitim Kurumları adı altında bir kuruma rastlayamadım.  Platformun adı “Bursa Özel Öğretim Kurs Kurucuları Platformu” olduğuna ve bu kurs da bunu paylaştığına göre, başka bir şehirde değildir herhalde…

Bir başka kafa karıştıran nokta…  “Arena Özel Öğretim Kursu” MEBBİS listesinde sadece “Özel Matematik Fen Arena Özel Öğretim Kursu” şeklinde mevcut. Kapısında resmi MEB tabelası var ama “Türkçe-Edebiyat” yazıyor. MEBBİS listesine bir daha baktım, Türkçe-Edebiyat-Arena kelimelerinin yan yana bulunduğu bir resmi kurs bulunmuyor. Vaziyeti anlayamadım şahsen. İzahat gelirse onu da notlarımız arasına “yorumsuz” ekleriz.

Bu durumda, şu soru akla gelmiyor değil…

Nasıl oluyor da resmi listelerde adı yer almayan kurslar bu bildiriyi paylaşıyor? Neden paylaşıyor? Resmiyette yok ise… Nasıl oluyor bu işler?

Şu soruların cevabı gelirse, derhal yayınlarım: Bu kursların ruhsat başvuruları var mı? Ne zaman yapılmış. Mesela 6-7 aydır bekliyorlarsa ruhsat çıkmasını, bugüne kadar çıkmadıysa, daha ne kadar bekleyecekler? MEB’in yasa ve yönetmeliklerinde, ruhsat talebinin geçerliliği konusunda bir süre kaydı yok mudur?

Bugün itibarıyla net bilgi şudur: Sözünü ettiğim bu iki kurs halen MEBBİS listesinde bulunmuyor… Ve asıl soruyu da şimdi soralım: “Ruhsat sahibi olduklarını MEBBİS listelerinden gözümüzle gördüğümüz kurslarla, bu listede yer almayanlar birlikte platform mu oluşturmuş? Neden? Nasıl?”

GÖZDEN IRAK KALAN DETAYLARA GÖZ ATMAKTA DA YARAR VAR

Bildiride dikkat çekici bir-iki saptama var: “…Yasal olmayan, izinsiz ders faaliyetleri yürüten, gelirini vergilendirmeyen, çalışanlarına sosyal güvenlik hakları tanımayan kişi, oluşum veya yapıların ortaya çıkmasının da engeli, Milli Eğitim Bakanlığı izniyle açılabilen özel öğretim kurslarıdır. Çünkü bu boşluk yasal olarak kapatılmakta, kayıt dışı oluşumların sebebi yok olmaktadır” deniliyor. Bir diğer paragrafta da, “Değerli veliler, sevgili öğrenciler… Son günlerde özel öğretim kurslarına dönük bilgi kirliliğinden dolayı, bu açıklamayı geleceğimiz olan sevgili gençlerimiz için duyduğumuz hassasiyet ve sorumluluğun gereği olarak yapma ihtiyacı duyduğumuzu bildirmek istiyoruz” ifadesine yer verilmiş.

Keşke… Özel kurs sahipleri, değerli veliler ve öğrencilere bilgi verirken, şu detayları da gözden kaçırmasalardı…

Örneğin, bildirinin hiçbir noktasında “tek ders” ifadesi yer almıyor. Bu bildiriyle durumdan haberdar olan veli ve öğrenciler; ruhsat sahibi bir özel kursun, sadece ve sadece tek alanda (sadece ve sadece matematik, sadece ve sadece fizik gibi) takviye dersi verebileceğini daha net öğrenebilselerdi. Böylece tek dersten ruhsata sahip olduğu halde mevzuatı aşarak, tüm dersleri vermesinin kuraldışı olduğu konusunda da bilgi sahibi olurlardı.

Örneğin, bildirinin hiçbir noktasında özel kurslarda kaçak çalışan ya da bizzat kurs ortağı-sahibi olan MEB öğretmenlerinden söz edilmiyor. Keşke geçmişten buyana yazdığımız bu hususu da gözden kaçırmasalardı, Milli Eğitim öğretmenlerinin özel kurslarda çalışmasının kesinlikle yasak olduğunu veli ve öğrencilere, onlar da hatırlatmış olsalardı…

Şiddetle itirazım olan “Son günlerde özel öğretim kurslarına dönük bilgi kirliliğinden dolayı…” cümlesini ise Eğitim Radyosu okurlarına havale ediyorum.
Eğitim Radyosu’nun “bilgi kirliliği”nin değil, tam tersine “temiz bilgi”nin kaynağı haline geldiğini gururla söyleyebilirim çünkü…

***

DİPNOTLAR

1)Eğitim Radyosu sitemizin künye sayfasında eposta ve iletişime dair bilgiler yer almaktadır.

2)Ortak bir dostumuz vasıtasıyla bana ulaştırılan ve MEBBİS’ten teyit ettiğim bir bilgiyi aktarayım. FKM’nin 8 özel öğretim kursu için ruhsatı var. İsimleri tek tek yazmama sanırım gerek yok. MEBBİS listesinde bu kursların herbirinin adı-adresi vb bilgiler yer alıyor. Başta matematik olmak üzere farklı 3-4 dersten ruhsat sahibi olduğunu ve muhtemelen Bursa’da 8 ruhsata sahip tek özel kurs olduğunu vurgulamam gerek.


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

NAMAZ VAKİTLERİ
yukarı çık